Gemma Middendorp

Naam: Gemma Middendorp

Leeftijd: 31 jaar

Woonplaats: ​Zwanenburg

Werk: lerares basisonderwijs op de Gaandewegschool in Zwanenburg

Zwemvereniging: De Dolfijn uit Amsterdam

Trainingslocatie: Sloterparkbad in Amsterdam en de kanobaan in Spaarnwoude

Gemma in het open water:

​ In 1991 ben ik besmet met het openwatervirus. Mijn toemalig clubgenootje Marit Snijder nam mij mee naar de openwaterwedstrijd in Leiderdorp waar ik 400m vrije slag moest zwemmen bij de meisjes onder de 10 jaar. Ik werd 2e en kreeg een enorm grote en mooie beker. Wat was is trots! Vanaf dat weekend heb ik bijna geen wedstrijd meer overgeslagen.

In 1996 werd ik 2e op de 3km vrije slag junioren en ook 2e in het zwemkroniek beker junioren klassement.

Vanaf 2000 ben ik de echt langere afstanden gaan zwemmen. 2x heb ik de 16km in Sluis gezwommen en een aantal keer een 10 en 15 km.

Voor mij was 2001 een jaar met mijn grootste uitdaging tot nu toe. Solo het IJsselmeer over. Het was koud, slecht weer maar ik wist als 1e dame de overkant te halen. Door de 25x300 punten die ik daar voor kreeg won ik dat jaar ook het langeafstandklassement. In 2003 ben ik ook nog een keer solo naar de overkant gegaan.

Vanaf 2004 stond het zwemmen op een lager pitje. Inmiddels ben ik moeder van 3 kinderen (Lotte, Jochem en Noor) en werk ik 4 dagen per week in het onderwijs. Toch blijft het openwaterzwemmen kriebelen en sinds een paar weken heb ik het trainen weer wat serieuser opgepakt. Ik zwem nu weer 5 uur per week bij De Dolfijn en toen er weer een oproep kwam om je als reserve aan te melden dacht ik dat is iets voor mij. Hoewel de kans klein is dat ik dus daadwerkelijk zwem geeft het me wel een extra motivatie om weer wat meer te zwemmen en te zorgen dat ik fit ben als er daadwerkelijk iemand uitvalt. Mijn droom is al 20 jaar om solo het kanaal over te steken. Wellicht dat dit een mooie stap is om te kijken of dat ook echt haalbaar is.